vrijdag 27 november 2009

Veiligheidsprotocol Mexicaanse Griep Sinterklaas


Het Ministerie van VWS heeft een verbijzondering van het veiligheidsprotocol uitgevaardigd in het kader van de Mexicaanse Griep. Het gaat om speciale veiligheidsmaatregelen, die in acht moeten worden genomen met betrekking tot fysieke contacten met Sinterklaas en zijn Pieten.

Wanneer uw kinderen mogelijk in contact zouden kunnen komen met Sinterklaas of aanverwante personen uit zijn directe gevolg, dient u allereerst de volgende vragen op de checklist te doorlopen om vast te stellen hoe hoog het besmettingsrisico is:

* Vertoont Sint tekenen van Mexicaanse Griep? Niest of hoest hij hoorbaar?
* Zijn uw kinderen voorzien van beschermende mondkapjes?
* Hebben de Pieten preventief Tamiflu ingenomen?
* Is Sinterklaas in gebieden geweest waar Mexicaanse Griep heerst?
* Heeft de Sint in kwestie de Spaanse Griep nog meegemaakt?
* Zijn er desinfecterende doekjes beschikbaar om na contact met Sinterklaas en zijn Pieten handen en gezicht hygiënisch te reinigen?

Het wordt ten sterkste aangeraden om direct fysiek contact met Sinterklaas te vermijden. Laat uw kinderen dus niet bij Sint op schoot zitten en zorg ervoor dat Sinterklaas uw kinderen niet kan knuffelen. Het aannemen van pepernoten en ander strooigoed van de Pieten is absoluut uitgesloten. Pepernoten zijn beruchte verspreiders van virussen en bovendien ook om andere redenen heel erg slecht voor de gezondheid.

Het Ministerie van VWS heeft respect voor de tradities rondom Sinterklaas en ook voor de hierbij betrokken personen. Zij vindt echter eigenlijk dat Sint dit jaar in Spanje had moeten blijven in plaats van onschuldige kinderen en andere goedgelovigen in direct gevaar te brengen. Vieze virus Sint.